Yksinyrittäjän tilinpäätösopas – 5 asiaa, jotka sinun kannattaa tietää
Monelle yksinyrittäjälle tilinpäätös on vuoden pakkopulla – tehtävä, joka tulee hoitaa, mutta harva nauttii siitä. ProfiMentorilla haluamme tehdä siitä vähemmän pelottavan ja enemmän hyödyllisen sekä auttaa sinua näkemään, miten tilinpäätöksestä voi tulla työkalu oman yrityksesi kasvun tueksi. Olitpa tekemässä tilinpäätöstä ensimmäistä kertaa tai kaipaat uutta näkemystä siihen, miten tilinpäätöksestä voi oikeasti hyötyä, tämä blogi toimii selkeänä oppaana sinulle.
Tässä blogissa käymme läpi 5 asiaa, jotka yksinyrittäjän kannattaa tietää tilinpäätöksestä ja miksi nämä asiat ovat tärkeitä myös liiketoiminnan kehittämisen kannalta.
- Tilinpäätöksen aikataulu – miksi sillä on väliä?
Osakeyhtiön on laadittava tilinpäätös neljän kuukauden kuluessa tilikauden päättymisestä. Jos tilikautesi on kalenterivuosi (1.1.–31.12.), viimeinen päivä tilinpäätöksen laatimiselle on 30.4.
Tilinpäätösasiakirjat tulee liittää osakeyhtiön veroilmoitukseen, joka annetaan Verohallinnolle yleensä samaan neljän kuukauden määräaikaan mennessä – eli viimeistään 30.4. Mikäli veroilmoitus ja liitteet toimitetaan myöhässä, siitä voi seurata myöhästymismaksu Verohallinnolta. OmaVero-palvelussa on mahdollista hakea lisäaikaa veroilmoituksen antamiselle ennen antamisajan päättymistä, mutta vain, jos siihen on erityisiä syitä, kuten sairastuminen.
Tilinpäätöksen vahvistus tapahtuu yhtiökokouksessa, joka on pidettävä kuuden kuukauden sisällä tilikauden päättymisestä – eli viimeistään 30.6.
Tilinpäätös ilmoitetaan PRH:lle kahden kuukauden sisällä yhtiökokouksesta, ja koko prosessin on oltava valmis 8 kuukauden sisällä (eli 31.8. mennessä). Mikäli ilmoitus PRH:lle myöhästyy, on PRH perinyt vuoden 2025 alusta alkaen myöhästymismaksua, jonka suuruus vaihtelee 150–1200 euron välillä riippuen myöhästymisen kestosta. PRH ei vahvista tilinpäätöksen sisältöä, mutta se tarkistaa, että asiakirjat on toimitettu ajallaan ja muodollisesti oikein.
Vinkki: Merkitse tärkeät päivämäärät jo kalenteriin vuoden alussa ja sovi kirjanpitäjän kanssa selkeä aikataulu.
- Kuka allekirjoittaa – ja mitä sillä varmistetaan?
Tilinpäätöksen allekirjoittavat osakeyhtiön hallitus ja mahdollinen toimitusjohtaja. Yksinyrittäjällä hallitus koostuu usein vain yhdestä henkilöstä – sinusta.
Allekirjoituksella vahvistetaan, että tilinpäätös on laadittu oikein ja että sen tiedot vastaavat yhtiön todellista taloudellista tilannetta.
Tämä ei ole muodollisuus, vaan juridinen vastuu. Allekirjoitus on samalla myös tärkeä sisäinen tarkistuspiste: ymmärrätkö, mitä tilinpäätös kertoo yrityksesi tilasta?
- Tilinpäätöksen sisältö – mitä asiakirjoja yksinyrittäjän tulee ymmärtää?
Vaikka et laatisi asiakirjoja itse, on hyödyllistä tietää, mitä kaikkea tilinpäätökseen kuuluu:
- Tuloslaskelma: näyttää yrityksen tuotot, kulut ja tuloksen tilikauden ajalta
- Tase: kertoo yrityksen varallisuudesta ja veloista tilinpäätöspäivänä
- Liitetiedot: Liitetiedot täydentävät tuloslaskelmaa ja tasetta. Ne sisältävät lisätietoja esimerkiksi aineellisista hyödykkeistä, varastoista, saamisista, veloista ja omasta pääomasta. Liitetietojen laajuus riippuu yrityksen koosta ja yhtiömuodosta.
- Toimintakertomus: Suuremmilla yrityksillä on velvollisuus laatia toimintakertomus, jossa esitetään tietoja yrityksen toiminnasta, kehityksestä ja taloudellisesta tilanteesta.
- Rahoituslaskelma: kuvaa rahavirtoja, ei aina pakollinen, mutta hyödyllinen
Näiden kokonaisuus muodostaa sen kuvan, jonka muut (esim. rahoittajat, sijoittajat tai viranomaiset) näkevät yrityksestäsi.
- Hyödynnä sähköinen kirjanpito tilinpäätöksen tukena
Sähköinen kirjanpito on yksinyrittäjälle todellinen apu erityisesti tilinpäätöksen aikaan. Meillä ProfiMentorilla käytössä oleva Fennoa-ohjelmisto mahdollistaa tehokkaan ja helppokäyttöisen taloushallinnon arjessa ja tilinpäätöksen yhteydessä. Kun kaikki tositteet, tapahtumat ja laskut ovat tallessa ja ajan tasalla, tilinpäätös on helpompi ja nopeampi laatia – sekä itselle että kirjanpitäjälle.
- Aineisto on valmiiksi järjestyksessä, eikä manuaalista selvittelyä tarvita
- Vähemmän puuttuvia kuitteja tai virheitä
- Säästää kirjanpitäjän työaikaa ja mahdollisesti myös kustannuksia
- Auttaa yrittäjää ymmärtämään lukuja jo pitkin vuotta
Sähköinen kirjanpito ei ole vain helpotus tilitoimistolle – se on konkreettinen tapa yksinyrittäjälle säästää aikaa, rahaa ja hermoja vuoden tärkeimmässä raportissa.
- Tilinpäätöksen tulkinta – keskustele kirjanpitäjän kanssa ja hyödynnä numerot
Tilinpäätös ei ole vain viranomaisia varten – se on myös työkalu oman yrityksesi kehittämiseen.
Tilinpäätöksen läpikäyminen kirjanpitäjän kanssa on erinomainen tilaisuus pysähtyä yrityksesi lukujen äärelle. Voit esimerkiksi hyödyntää ProfiMentorin yksilöllisiä talous- ja palkkahallinnon ratkaisuja seuraaviin asioihin:
- ymmärtää, mihin rahasi oikeasti menevät
- nähdä, onko toimintasi kannattavaa
- tunnistaa pullonkaulat ja mahdollisuudet
- suunnitella seuraavaa vuotta paremmin
Kysy rohkeasti kaikki, mitä et ymmärrä. Tilinpäätös on yksi parhaista paikoista oppia yrityksesi taloudesta – ja vahvistaa omaa rooliasi vastuullisena yrittäjänä.
Hyödynnä tilinpäätös liiketoimintasi tueksi
Tilinpäätös voi tuntua raskaalta, mutta oikean kumppanin kanssa se muuttuu hallituksi prosessiksi ja arvokkaaksi vuosikatsaukseksi. ProfiMentor auttaa mielellään selkiyttämään paitsi tilinpäätöksen – myös koko yrityksesi taloushallintoa.
Kaipaatko apua juuri sinun tilanteeseesi? Ota yhteyttä tästä ja jutellaan lisää. Lue lisää palveluistamme tai varaa maksuton keskusteluaika kanssamme.